Asiantuntijapalvelumme varautumiseen
Varautumisen palvelumme auttavat organisaatioita ennakoimaan, suunnittelemaan ja hallitsemaan poikkeustilanteita. Tarjoamme asiantuntevaa tukea varautumisen eri osa-alueilla, jotta organisaationne toiminta pysyy turvattuna ja jatkuvuus varmistettuna kaikissa tilanteissa.
Tutustu alla oleviin palveluihimme ja kysy lisää varautumiseen liittyvistä asiantuntijapalveluista
Jatkuvuus- ja valmiussuunnitelman arviointi – nykytilan kartoitus
Nykytilan kartoitus tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän organisaation valmiuksiin vastata toimintaympäristön muutoksiin ja mahdollisiin häiriötilanteisiin. Kartoituksessa analysoidaan, millaisia riskejä organisaation toimintaan kohdistuu ja tunnistetaan keskeisimmät kehityskohteet, joihin on syytä puuttua välittömästi. Lisäksi selvitetään, millaisia toimenpiteitä tulisi käynnistää riskien hallitsemiseksi ja toimintakyvyn turvaamiseksi.
Arvioinnin yhteydessä käydään läpi organisaation olemassa olevat jatkuvuus- ja valmiussuunnitelmat, joita verrataan Protectin yli 100 osa-alueeseen perustuvaan valmiussuunnittelumalliin. Tämä mahdollistaa kattavan vertailun ja selkeät kehitysehdotukset. Kartoituksen päätteeksi organisaation varautumiskyky arvioidaan
viisiportaisella kypsyysmallilla, joka havainnollistaa valmiuden nykytilan ja tukee päätöksentekoa jatkotoimenpiteistä.
Jatkuvuus- ja valmiussuunnitelman laatiminen
Valmius- ja jatkuvuussuunnitelma laaditaan tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa, ja se räätälöidään vastaamaan juuri kyseisen organisaation toimintaympäristön vaatimuksia ja riskejä. Suunnitteluprosessin ytimessä on perusteellinen toimintaympäristön ja riskien analyysi, jossa tarkastellaan, miten erilaiset uhkamallit voivat vaikuttaa toiminnan jatkuvuuteen niin häiriötilanteissa kuin poikkeusoloissakin.
Valmius- ja jatkuvuussuunnitelma auttaa organisaatiota tunnistamaan ja suojaamaan sen toiminnan kriittisimmät osa-alueet sekä varmistamaan toiminnan jatkuvuuden mahdollisimman tehokkaasti kaikissa tilanteissa. Samalla suunnitelma paljastaa organisaation vahvuudet ja kehityskohdat, ja tukee jatkuvaa parantamista kustannustehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti.
Henkilöstön koulutus
Valmius- ja jatkuvuussuunnittelun onnistuminen edellyttää, että organisaation henkilöstön osaaminen riittävä ja ajan tasalla. Täsmäkoulutusten avulla varmistetaan, että työntekijät tuntevat toimintamallit ja osaavat toimia tarkoituksenmukaisesti häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Koulutukset tarjoavat käytännönläheistä tietoa varautumisen keskeisistä teemoista ja tukevat koko organisaation toimintakyvyn vahvistamista.
Koulutusten sisällöt räätälöidään aina organisaation tarpeiden ja toimintaympäristön mukaan. Esimerkkejä koulutusaiheista voivat olla esimerkiksi ”Kansallinen hätätila – miten yhteiskunta toimii kriisitilanteissa?” tai ”Organisaatio kriisissä – johtaminen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa”. Tavoitteena on rakentaa vahva osaamispohja, jonka varaan organisaatiossa voidaan luottaa tilanteessa kuin tilanteessa.
Valmiusharjoitus
Suunnitelmien laatiminen on vasta ensimmäinen askel – todellinen valmius syntyy harjoittelemalla. Kun valmius- ja jatkuvuussuunnitelmat on päivitetty, on tärkeää testata niiden toimivuutta käytännössä. Protectin valmiusharjoitukset varmistavat, että suunnitelmien yksityiskohdat eivät jää paperille, vaan ne omaksutaan ja testataan organisaation avainhenkilöstön toimesta.
Harjoitukset voidaan toteuttaa kevyesti esimerkiksi pöytäharjoituksena tai laajempina skenaarioharjoituksina, joissa mukana on myös organisaation keskeisiä sidosryhmiä ja kumppaneita. Harjoitusten tavoitteena on lisätä varmuutta, tunnistaa mahdolliset puutteet ja varmistaa, että organisaatio osaa toimia tehokkaasti myös kriisitilanteissa.
Jatkuvuus- ja valmiussuunnitelman ylläpito
Suunnitelmien laatiminen ei yksin riitä – todellinen varautuminen vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja kehittämistä. Arjen kiireessä valmius- ja jatkuvuudenhallinnan toimenpiteet voivat helposti jäädä taka-alalle, minkä vuoksi suunnitelmallinen vuosikello on keskeinen työkalu pitkäjänteiseen varautumiseen. Protect tukee asiakkaitaan valmiuden ja jatkuvuuden vuosisuunnitelman laatimisessa, jossa keskeiset toiminnot aikataulutetaan selkeäksi ja toteutuskelpoiseksi kokonaisuudeksi.
Yhdessä asiakkaan kanssa suunnittelemme tulevan vuoden toimet ja varmistamme, että valmius- ja jatkuvuussuunnitelman mukaiset kehitystoimet jalkautuvat aidosti käytäntöön. Näin varmistetaan, että organisaation varautuminen kehittyy systemaattisesti ja pysyy ajan tasalla muuttuvan toimintaympäristön vaatimusten mukaisesti.