30.07.2024 Blogi

Turvallisuuskoordinaattori, rakennustyömaan turvallisuutta varmistamassa


Oletko joskus jäänyt katselemaan vilkasta rakennustyömaata, jossa torninosturit kohoavat korkeuksiin, vasarat paukkuvat, ja työmiehet sekä -koneet risteilevät kiireisinä. Jotta jokainen työntekijä pääsee turvallisesti kotiin päivän päätteeksi, on työmaan turvallisuutta osaltaan varmistamassa turvallisuuskoordinaattori. Hänen tehtävänään on yhdessä muiden työmaalla toimivien kanssa olla ennakoimassa työmaan vaaroja, auttaa suunnittelemaan työmaan turvallisuutta ja koordinoida viestintää turvallisuudesta niin, että turvallisuusohjeita toteutetaan sääntöjen ja määräysten mukaisesti kautta koko rakennushankkeen.

Asetus rakennustyön turvallisuudesta toi työmaille turvallisuuskoordinaattorin

Rakennusprojektin vaatiessa viranomaisluvan, tarvitsee se aina myös turvallisuuskoordinaattorin. Vaikka viranomaislupaa ei tarvittaisi, mutta työprojekti sisältää erityisiä turvallisuusriskejä, on turvallisuuskoordinaattorin palkkaaminen silti suositeltavaa.

Vuonna 2009 voimaan tullut valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta 5 § (205/2009) määrittää, että: ”rakennuttajan on nimettävä jokaiseen rakennushankkeeseen hankkeen vaativuutta vastaava, pätevä turvallisuuskoordinaattori.”

Ennen projektin aloittamista, rakennuttaja nimeää turvallisuuskoordinaattorin edustajakseen ohjaamaan ja tukemaan rakennushankkeen toteutuksen suunnittelua turvallisuusnäkökohdista käsin. Turvallisuuskoordinaattori huolehtii, että rakennushankkeen ja -paikan riskit tunnistetaan, työturvallisuus otetaan vahvasti huomioon heti hankkeen alussa.

On hyvä huomioida, että päävastuu turvallisuuden johtamisesta on hankkeen päätoteuttajalla, joka vastaa yleisjohdosta työmaalla. Tämä ei kuitenkaan rajaa pois rakennuttajan ja muiden toimijoiden vastuullisuutta turvallisuuden toteutumisesta työmaalla

Turvallisuuskoordinaattoria tarvitaan jo projektin alussa

Rakennustyömaa ympäristönä sisältää monenlaisia riskejä, kuten putoamiset, sortumat, koneiden käyttöön liittyvät vaarat sekä altistumisen haitallisille aineille. Turvallisuuskoordinaattorin ensimmäisiä tehtäviä onkin olla mukana rakennustyömaan turvallisuusasiakirjan laadinnassa, yhdessä rakennuttajan kanssa. Hän huolehtii, että asiakirja on varmasti laadittu ennen rakennustyömaan aloittamista.

Turvallisuusasiakirjan sisältämät lähtötiedot hankkeen erityispiirteistä sekä erityisistä vaara- ja haittatekijöistä työmaalla on tärkeää saattaa suunnittelijoiden tietoon. Esimerkiksi työmaan sijainti keskellä vilkasta liikennettä aiheuttaa erityisiä vaaratekijöitä, jotka tulee huomioida ja ratkaista. Oikein käytettynä, huolellisesti laadittu turvallisuusasiakirja lisää työturvallisuutta, ehkäisee onnettomuuksia, edistää rakennustyömaan tehokkuutta ja parantaa kaikkien osapuolten työhyvinvointia.

Asetuksessa rakennustyön turvallisuudesta, pykälät 10–11 § (205/2009) säätelevät, mitä turvallisuussuunnitelmia päätoteuttajan on projektille tehtävä. Turvallisuuskoordinaattori valvoo osaltaan suunnitelmien toteuttamista ja tekee yhteistyötä myös päätoteuttajan kanssa turvallisuussuunnittelussa. Suunnitelmat, kuten nostosuunnitelma, suunnitelma elementtien asennuksesta, pölysuojasuunnitelma tai putoamissuojaussuunnitelma hyväksytetään aina rakennuttajalla ennen töiden aloittamista.

Turvallisuuskoordinaattoria tarvitaan viestimään turvallisuusasioista, jotta kaikilla rakennushankkeeseen osallistuvilla on kokonaiskuva ja yhteisymmärrys työmaan turvallisuudesta. Turvallisuuskoordinaattori huolehtii yhteistyön toimivuudesta ja turvallisuusviestinnän välittymisestä työmaan eri toimijoiden välillä.

Turvallisuuskoordinaattori on työmaalla aktiivisesti toimiva henkilö

Turvallisuuskoordinaattorin tulee olla työmaalla aktiivisesti toimiva henkilö, joka säännöllisten tarkastusten avulla varmistaa, että turvallisuuskäytäntöjä ja -ohjeita toteutetaan käytännön työtehtävissä. Mahdolliset puutteet tai riskit rakennustyömaalla tulee raportoida ja mikäli turvallisuudessa ilmenee laiminlyöntejä, niihin tarvittavat korjaustoimenpiteet on aloitettava välittömästi. Turvallisuuspuutteiden ja -riskien huomioimisessa ja raportoinnissa Turvallisuuskoordinaattori on avainasemassa puuttumaan niihin mahdollisimman nopeasti, jotta epäkohdat saadaan korjattua ja työturvallisuus säilytettyä.

Turvallisuusasiakirja tulee tarkistaa ja pitää ajan tasalla koko rakennusprojektin ajan. Mikäli jokin rakennushankkeessa muuttuu, tulee se viipymättä päivittää turvallisuusasiakirjaan. Turvallisuuspoikkeamien osaava käsittely ja ammattitaitoinen ongelmien ratkaisu sekä niistä viestintä kaikille osapuolille on erityisen tärkeä taito, mikäli huomautettavaa rakennusprojektin aikana ilmenee.

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävänä on huolehtia yhteistyön toimivuudesta ja turvallisuusviestinnän välittymisestä työmaan eri toimijoiden välillä. Samalla hän pyrkii osaltaan varmistamaan, että työmaalla kaikki noudattavat yhteisesti sovittuja turvallisuusohjeita aina käytännön tasolle asti: mm. pukeutumalla turvallisen työskentelyn vaatimiin työvaatteisiin ja -varusteisiin, käyttämällä niitä oikein, suorittamalla työtehtävät sovitusti ja pitämällä työmaan siisteystason turvallisuuden näkökulmasta riittävänä.

Turvallisuuskoordinaattori huolehtii, että turvallisuusasiat käsitellään kuukausittain työmaakokouksissa ja osallistuu useamman kerran kuukaudessa järjestettäviin urakoitsijapalavereihin. Huomatessaan esiin nousevia turvallisuusaiheita tarkastuksillaan, turvallisuuskoordinaattori voi myös järjestää työmaalla toimiville osapuolille turvallisuusvartteja, jossa jokin turvallisuusnäkökohta käsitellään yhteisesti kaikkien kanssa.

Rakennustyömaalla sattuneiden läheltä piti tilanteiden sekä tapaturmien tutkinnassa, turvallisuuskoordinaattori on aina mukana ja osallistuu myös turvallisuuspoikkeamien tutkintaan.

Tehtävässään pätevä turvallisuuskoordinaattori

Turvallisuuskoordinaattorin valinnassa tulee ottaa huomioon rakennushankkeen vaativuus, sen ominaisuudet ja olosuhteet. Tehtävään nimetyllä henkilöllä tulee olla riittävä pätevyys, asiantuntemus ja työkokemus edellytyksenä tehtävästä suoriutumiseen.

Rakennuttajan on asetuksen mukaisesti varmistettava turvallisuuskoordinaattorin riittävä pätevyys, asianmukaiset toimivaltuudet ja muut edellytykset huolehtia rakennushankkeesta, johon hänet on nimetty. Rakennuttajan tulee myös varmistaa, että turvallisuuskoordinaattori huolehtii hänelle annetuista tehtävistä. 2 § (205/2009) ”Turvallisuuskoordinaattori on rakennuttajan rakennushankkeeseen nimeämä tehtävistään vastuullinen edustaja, joka huolehtii rakennuttajalle säädetyistä velvoitteista.”

Turvallisuuskoordinaattorin on tunnettava hyvin valtioneuvoston asetus rakennustyömaan turvallisuudesta ja myös muita turvallisuuteen vaikuttavia sääntöjä sekä asetuksia. Hänelle on tärkeää olla tietoinen viimeisimmistä lainsäädännön asetuksista ja varmistaa, että työmaan käytännöt vastaavat niiden edellyttämiä vaatimuksia. mm. työtapojen, -olosuhteiden, -välineiden ja suojavarusteiden osalta.

Turvallisuuden puutteista tehdään havaintoja työmailla valitettavan usein ja niiden määrä sekä vakavuus yleensä kasvavat työmaan koon sekä työntekijämäärän mukana. Haastetta projekteihin tuovat rakennushankkeen useat toimijat sekä erilaiset turvallisuuskulttuurit eri maiden toimijoiden kesken Turvallisuuskoordinaattorina toimivan tulee omata erinomaiset taidot toimia hankkeen eri osapuolien yhteistyön vahvistajana ja kyetä viestimään turvallisuus asioista mahdollisimman selkeästi kaikille osapuolille.

Protectin turvallisuuskoordinaattoripalvelu ja PRO24

Rakennushankkeen turvallisuuden ylläpito työmaalla vaatii laajaa tietämystä, tarkkuutta turvallisuusasioissa sekä aktiivista, työmaalla tapahtuvaa valvontaa. Ammattitaidolla toteutettu turvallisuuskoordinointi työmaalla vähentää onnettomuuksia ja tapaturmia, parantaa työmaan tehokkuutta sekä edistää työntekijöiden hyvinvointia työssään.

Protectin turvallisuuskoordinaattoripalvelun kautta asiakas saa projektissa aktiivisesti mukana olevan asiantuntijan sekä lisäksi muiden asiantuntijoidemme yhteisen osaamispääoman. Olemme ammattitaidolla mukana varmistamassa rakennushankkeiden tai suurseisokkien turvallisen toteutuksen. Palvelun sisältö määritellään aina asiakkaan tarpeisiin sopivaksi.

Ota meihin yhteyttä, niin kartoitetaan yhdessä yrityksenne tarpeet.

Puuttuuko rakennus- tai korjaushankkeestasi turvallisuuskoordinaattori? Turvallisuuskoordinaattoripalvelua voit saada meiltä sekä suomen, että ruotsin kielellä.

Turvallisuuskoordinaattorin työn apuna asiakasyritys pääsee hyödyntämään Protectin Pro24-järjestelmää, joka toimii tärkeänä työkaluna mm. turvallisuusasiakirjojen ja valvontaraporttien sekä muiden vastaavien dokumenttien säilyttämisessä.

Turvallisuuteen liittyvien havaintojen ja ilmoitusten tekeminen rakennustyömaalla on tärkeää, jotta mahdolliset riskit tunnistetaan ja niitä voidaan myös ennaltaehkäistä. Pro24-järjestelmään saadaan rakennettua myös tähän tarpeeseen vastaava, helppokäyttöinen ilmoitustyökalu.

 

Lue täältä, miksi asiantuntija kannattaa hankkia palveluna

Tutustu Pro24-järjestelmään