TR-mittari: Työkalu rakennustyömaan turvallisuuden tehokkaaseen arviointiin
TR-mittari on suomalaisella talonrakennusalalla käytettävä työturvallisuuden arviointimenetelmä, jonka avulla tarkastellaan työmaan turvallisuustasoa. TR-mittauksen selkeä rakenne ja toistettavuus tekevät siitä luotettavan ja tehokkaan työkalun ja siksi se on usein käytössä myös säädettyjen* viikoittaisten kunnossapitotarkastusten yhteydessä. TR-lyhenne tulee sanasta”talonrakennus”.
*Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta 205/2009, 16 §
TR-mittaus tarkastelee rakennustyömaan turvallisuutta kuudesta keskeisestä turvallisuuteen vaikuttavasta osa-alueesta käsin:
Kuvateksti Työskentelytavat, Telineet, kulkusillat ja tikkaat, Koneet ja välineet, Putoamissuojaus, Sähkö ja valaistus, Yleinen järjestys, Pölyisyys
Miksi TR-mittaria käytetään?
TR-mittarilla on tarkoitus parantaa työmaan turvallisuutta ja ehkäistä tapaturmia havaitsemalla puutteet ja riskejä aiheuttavat tekijät rakennustyömaalla ennen kuin ne johtavat onnettomuuksiin. TR-mittaus ei kohdistu pelkästään ongelmakohtien tunnistamiseen, vaan myös puutteiden seurannan ja korjaamisen tehokkuuden arviointiin. TR-mittarin käytöllä organisaatio pystyy kehittämään turvallisuuskulttuuriaan.
Havainnot, jotka tehdään TR-mittauksen aikana, kirjataan ja havaintojen pohjalta lasketaan työmaan turvallisuusindeksi, joka kuvaa objektiivisesti työmaan yleistä turvallisuustasoa. Indeksi mahdollistaa työmaiden keskinäisen vertailun turvallisuuden suhteen ja auttaa tunnistamaan kehityskohteita. Vertailtavuus kannustaa yrityksiä jatkuvasti parantamaan turvallisuuskäytäntöjään ja sitoutumaan työturvallisuuden kehittämiseen.
Onko TR-mittaus lakisääteinen?
Suomen työturvallisuuslaki (738/2002) velvoittaa työnantajaa huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä ja Valtioneuvoston asetus rakennustyömaan turvallisuudesta määrittää, että työmaalla suoritettavat viikoittaiset kunnossapitotarkastukset ovat lakisääteisiä*. Laki siis edellyttää käyttämään menetelmää, joilla vaarat pystytään tunnistamaan sekä torjumaan. Vaikka TR-mittaus ei ole lakisääteinen, on TR-mittari vakiinnuttanut paikkansa tähän käyttöön erityisesti rakennusalan työturvallisuuden varmistamisen ja parantamisen työkaluna. Se täyttää lain vaatimukset systemaattisesta turvallisuuden arvioinnista ja työturvallisuuden kehittämisestä rakennustyömaalla ja lisäksi rakennusalan yleiset ohjeet sekä kansainväliset standardit vahvistavat TR-mittauksen asemaa luotettavana arviointimenetelmänä.
* Viikottaiset kunnossapitotarkastukset ja turvallisuusseuranta / Vna 205/2009, 16 §
TR-mittauksen ohjeet
TR-mittaus arvioi työmaan turvallisuutta kuudella keskeisellä osa-alueella tarkasti määritellyllä menetelmällä. Havainnot merkitään joko oikein tai väärin merkinnällä ja TR-taso lasketaan kaavalla, jossa oikeiksi merkityt havainnot jaetaan kaikilla havainnoilla.
Työskentelytavat – Havaintojen teko kohdistuu kaikkiin työmaalla työskenteleviin työntekijöihin; noudattavatko he yhteisesti sovittuja turvallisuuskäytäntöjä. Käytetäänkö työssä vaadittuja suojaimia oikein, kuten kypärää, suojalaseja tai turvakenkiä ja onko putoamissuojaimista huolehdittu, mikäli henkilö työskentelee putoamisvaarallisella alueella. Jokaisesta henkilöstä tehdään yksi havainto.
Telineet, kulkusillat ja tikkaat – Tarkastellaan, täyttävätkö käytössä olevat telineet turvallisuusvaatimukset ja onko ne asennettu oikein. Jokaisesta erillisestä rakenteesta tai välineestä tehdään yksi havainto.
Koneet ja välineet – Varmistetaan, työvälineiden hyvä kunto sekä niiden oikea käyttö. Rakennussahat, kaasuhitsauslaitteet, hiomakoneet, betonisiilot, henkilönostimet, ajoneuvonosturit, nostoapuvälineet ja betonipumppuautot. Jokaisesta tehdään yksi havainto. Käsikäyttöisten koneiden kohdalla havainnon voi tehdä, mikäli puutteita huomataan. Kaasupullot tulee säilyttää tuettuna ja pystyasennossa. Tässä yhteydessä myös tulitöissä käytettävät sammuttimet tarkastetaan.
Putoamissuojaus – Havainnoidaan tasojen, portaiden ja kaivantojen vapaat reunat, joissa putoamiskorkeus on 2m tai enemmän. Onko putoamissuojaus riittävää? Yli 2 m korkeudessa sijaitsevat reunojen tulisi olla suojattu kaiteilla, jossa on kolme johdetta – käsijohde, välijohde ja jalkalista. Kaiteen tulee olla vähintään 1m korkuinen. Huomioidaan myös jalanmentävien aukkojen suojaus sekä suojien liikkumisen esto sekä kaivantojen sortumisen estäminen. Jokaisesta kohdasta tehdään yksi havainto.
Sähkö ja valaistus – Käydään läpi yleisvalaistus sekä työpisteiden valaistus. Varmistetaan, että keinovalaistus on riittävä turvallisen liikkumisen ja työn laadukkaan suorittamisen kannalta. Jokaisen työpisteen valaistus tuottaa yhden havainnon ja yleisvalaistuksesta tehdään havainnot ruutu kerrallaan. Ulkona, jossa päivänvalo on riittävä, ei havaintoja tehdä.
Sähköjärjestelmien havainnot tehdään ruutu kerrallaan. Havainnoidaan, että sähköjohdot ja kaapelit on työmaalla vedetty siten, etteivät ne aiheuta tapaturman vaaraa tai ole alttiina vaurioitumiselle. Sähkökeskusten tulee olla sijoitettu ja suojattu tarkoituksenmukaisesti ja johtojen tulee olla ehjiä.
Järjestys, jätteet ja pölyisyys – Tämä havaintojen osa-alue jaetaan a ja b osiin, yleiseen järjestykseen työmaalla ja jätehuoltoon sekä työmaan pölyisyyteen.
Järjestyksen arviointi tapahtuu ruutujaolla ja jokaisesta ruudusta tehdään yksi havainto. Järjestyksen tulee taata hyvä liikkuminen ja tavaroiden siirron mahdollisuus. Pienimmätkin tapaturmavaaraa aiheuttavat roskat tai jätteet tuottavat väärinhavainnon. Myös henkilöstötilat, varastokontit ja jäteastiat havainnoidaan.
Pölyisyys arvioidaan silmämääräisesti ja myös ruutujaolla. Näkyykö havainnointikohteessa selvästi työvaiheeseen kuulumatonta näkyvää pölyä.
TR-mittauksen suorittaminen
TR-mittauksen käytännön toteutukseen sisältyy seuraavia vaiheita:
Työmaa jaetaan havaintoalueisiin eli ruutuihin
Työmaa jaetaan pienempiin osiin, kuten huoneistoihin, pilariväleihin tai työmaan muihin loogisiin alueisiin. Jokainen ruutu havainnoidaan erikseen.
Havainnointi oikein / väärin -periaatteella
Jokaisella havaintoalueella tarkastellaan määriteltyjä turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Jokainen havainto kirjataan järjestelmällisesti: turvalliset asiat merkitään ”oikein” ja korjattavat kohteet ”väärin”.
Tulosten dokumentointi
Havainnot kirjataan lomakkeeseen tai sähköiseen järjestelmään. Havaintojen perusteella voidaan laskea työmaan turvallisuusindeksi, joka mahdollistaa työmaiden välisen vertailun ja antaa kokonaiskuvan turvallisuustasosta.
Puutteiden raportointi ja korjaaminen
Havainnot analysoidaan, ja niistä raportoidaan työmaan johdolle. Korjaavat toimenpiteet suunnitellaan ja toteutetaan havaittujen puutteiden perusteella.
Jatkuva seuranta
Mittausta toistetaan säännöllisesti, vähintään kerran viikossa (Vna 205/2009, 16 §), jotta työmaan turvallisuustaso pysyy vakaana ja kehittyy ajan myötä.
TR-mittauksen hyödyt
TR-mittaus toimii välittömien riskien hallintatyökaluna, mutta samalla pitkäntähtäimen työturvallisuuskulttuurin kehittäjänä yrityksessä. Mittaus on yksinkertainen, mutta kattava tapa tarkastella työmaan turvallisuutta ja sen tavoitteena on:
Vähentää työtapaturmia – Tarkka ja säännöllinen havainnointi sekä korjaavat toimenpiteet mahdollistavat riskitekijöiden tunnistamisen varhaisessa vaiheessa ja estävät onnettomuuksia.
Luoda yhtenäinen turvallisuustaso – TR-mittauksista laskettavan turvallisuusindeksin avulla voidaan arvioida ja vertailla eri työmaiden turvallisuutta.
Parantaa työn tehokkuutta ja laatua – Turvalliset työolot edistävät työtehoa ja vähentävät tapaturmien aiheuttamia häiriöitä, jotka pahimmillaan seisauttavat työt.
Edistää turvallisuuskulttuuria – Säännöllinen mittaus tekee turvallisuudesta näkyvän ja tärkeän osan jokapäiväistä toimintaa sekä sitouttaa myös työntekijöitä työn turvalliseen toteuttamiseen. Kun turvallisuustietoisuus työntekijöillä kasvaa, se motivoi heitä noudattamaan hyviä käytäntöjä osana omaa työskentelyään.
TR-mittauksen tulosten analysointi
TR-mittauksessa saadut havainnot kirjataan järjestelmällisesti ylös joko käsin tai digitaalisesti. Havaintojen perusteella laskettu turvallisuusindeksi antaa numeerisen arvon työmaan turvallisuudesta, mikä helpottaa turvallisuustason ymmärtämistä sekä mahdollistaa vertailun aiempiin mittauksiin tai muihin vastaaviin rakennustyömaihin.
Havaintojen analysoinnissa voidaan keskittyä esimerkiksi yleisimpiin tai toistuviin puutteisiin. Missä turvallisuuden osa-alueessa on toistuvasti havaittuja ongelmia kuten vaikkapa puutteellinen putoamissuojaus tai työmaan huono siisteystaso.
Lisääntyykö vai väheneekö tiettyjen puutteiden esiintyvyys mittausten myötä ja mikä on suhteellinen turvallisuustaso eli kuinka turvallinen työmaa on verrattuna muihin vastaaviin työmaihin.
Tulosten analysoinnin jälkeen määritellään, mitä käytännön toimenpiteitä tarvitaan turvallisuuden parantamiseen. Mikäli esimerkiksi putoamissuojauksessa havaitaan puutteita, voi toimenpiteenä olla uusien turvakaiteiden asentaminen tai työntekijöiden lisäkoulutus putoamissuojauksesta.
Työn resursointia voidaan johtaa saatujen tulosten valossa. Mikäli työvälineiden kunnossapito tai työmaan parempi siisteys vaatii tehostusta, osataan resursseja johdon taholta kohdentaa näihin osa-alueisiin.
TR-mittauksia tulee toistaa säännöllisesti, jotta varmistetaan myös, että toteutetut parannukset ovat olleet toimivia. Uudet mittaustulokset kertovat turvallisuusindeksin kautta, onko parannusta tullut vai tarvitaanko osa-alueeseen vielä lisätoimia.
Turvallisuusindeksin kehityksestä avoimesti viestimällä voidaan työmaan yleistä turvallisuuskulttuuria parantaa ja samalla motivoida työntekijöitä turvallisuuskäytäntöjen noudattamiseen.
Ota meihin yhteyttä, niin kartoitetaan yhdessä yrityksenne tarpeet.