Tilapäinen tulityöpaikka vaatii vastuullisia rooleja
Tilapäisen tulityöpaikan käyttö on ajoittain tarpeellista teollisuuden ja rakentamisen projekteissa, mutta vain silloin, mikäli tulitöitä ei pystytä suorittamaan vakituisella tulityöpaikalla. Kiinteistöjen, koneiden ja laitteiden satunnaiset korjaukset- ja huollot voivat luoda tarpeen tilapäisen tulityöpaikan käytölle. Sen turvallinen ja onnistunut käyttö kuitenkin edellyttää huolellista suunnittelua, turvallisuusvaatimusten noudattamista ja tarkkaa valvontaa. Tämä blogiteksti käsittelee väliaikaisen tulityöpaikan määritelmää, turvallisuusvaatimuksia sekä parhaita käytäntöjä.
Tilapäisellä tulityöpaikalla tulitöiden teko on sallittua vain, mikäli sitä ei voida suorittaa vakituisella tulityöpaikalla. Tulityövälineiden ja -menetelmien aiheuttama korkea lämpötila aiheuttaa aina merkittävän tulipalovaaran. Ennen työn aloittamista olisikin hyvä harkita, voidaanko työt suorittaa jollakin korvaavalla, paloturvallisemmalla menetelmällä. Mikäli sekään ei ole mahdollista, on riskien minimoimiseksi ja työn paloturvallisen sujumisen varmistamiseksi tilapäisen tulityöpaikan perustaminen ja sen ohjeiden mukainen käyttö avainasemassa turvallisuuden säilyttämiseksi työssä.
Mikä on tilapäinen tulityöpaikka?
Kun tulityöpaikka ei täytä vakituisen tulityöpaikan määräyksiä, määritellään se tilapäiseksi tulityöpaikaksi. Paikkana voi olla rakennustyömaa, teollisuushalli tai muu työmaa, jossa vakituinen tulityöpaikka ei ole käytettävissä. Tilapäisen tulityöpaikan tavoitteena on luoda turvallinen ympäristö, jossa tulipalojen syttyminen ja niiden mahdollinen leviäminen voidaan helposti estää.
Tilapäisellä tulityöpaikalla tulitöitä toteuttavalla henkilöllä tulee aina olla voimassa oleva Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön hyväksymän turvallisuustutkinnon suorituksesta saatava tulityökortti sekä kirjallinen, määräaikainen tulityölupa. Isoilla, kuin pienilläkin yrityksillä tulee olla tulityösuunnitelma, jossa määritellään ohjeet turvalliseen tulitöiden toteuttamiseen niin vakituisessa, kuin tilapäisessäkin tulityöpaikassa.
Tilapäisen tulityöpaikan tärkeät roolit
Tärkeimmät roolit tilapäisellä tulityöpaikalla työskenneltäessä ovat tulityöluvan myöntäjä, vartija ja tulityöntekijä. Roolien tekijät nimetään yrityksen tulityösuunnitelmassa ja rooleja voidaan myös tarpeen mukaan yhdistää. Tulityöntekijä ei kuitenkaan voi toimia tulityöluvan myöntäjänä, eikä yleensä myöskään tulityönvartijana. Kun tulityötä tehdään tilapäisellä tulityöpaikalla, on paikalla aina oltava tulityöntekijä ja -vartija. Vain muutamia poikkeustilanteita voi esiintyä katto- ja vedeneristysalan töissä.
Tulityöluvan myöntäjän rooli on tilapäisen tulityöpaikan töissä hyvin tärkeä ja vastuullinen, mutta yhtä lailla työn tekijän ja vartijan tulee tunnistaa työssä esiintyviä vaaroja ja noudattaa annettuja ohjeita työn toteuttamisessa.
Tulityöluvan myöntäjän:
- tulee omata tulityökortti
- on oltava koulutettu sekä omata kokemusta tunnistaakseen tulityön riskit
- on pystyttävä määrittämään turvatoimet tulityön turvallista toteuttamista varten
- tulee varmistaa, että tulityön tekijällä on voimassa oleva tulityökortti
- on tarkistettava tulityöluvassa määriteltyjen turvatoimien toteutus ennen työn aloittamista
- pitää määrätä tulityövartiointi
- tulee määrittää työn laajuuteen ja kohteeseen riittävä määrä alkusammutuskalustoa
- huolehtia tulityösuunnitelman noudattamisesta työn tekemisen ja myös sen taukojen aikana
Tulityöntekijän:
- tulee omata tulityökortti (Määräaikainen todistus hyväksytysti suoritetusta tulitöiden turvallisuuskoulutuksesta.
- on oltava koulutettu sekä omata kokemusta tulitöiden vaarojen tunnistamiseen ja tulitöiden turvalliseen suorittamiseen
- on oltava tietoinen tulityösuunnitelman sisällöstä ja kyetä noudattamaan sitä
- on varmistettava tulityövartiointi
- tulee osata alkusammutuskaluston käyttö
Tulityönvartijan:
- ei tarvitse omata tulityökorttia
- on ymmärrettävä tulityön ja sen ympäristöön aiheutuvat riskit
- on tunnettava tulityösuunnitelman sisältö ja kyetä noudattamaan sitä
- on kyettävä keskeyttämään tulityön tarvittaessa ja tekemään hätäilmoituksen
- tulee osata alkusammutuskaluston käyttö
- on estettävä kipinöiden leviäminen työn suorittamisen aikana
- on huolehdittava tulityökohteen työnaikainen vartiointi sekä kohteen tärkeä jälkivartiointi
Vartiointia voi hoitaa urakoitsijan tai työn tilaajan työntekijä, vartiointiliikkeessä työskentelevä vartija tai tehdaspalokunnan työntekijä. Voit hankkia palovartioinnin projektillesi myös Protectilta. Meillä vartioinnin sekä jälkivartioinnin hoitavat koulutetut palo- ja pelastusalan ammattilaiset. Ota yhteyttä ja kartoitetaan tilanne yhdessä.
Tulityöhön valmistautuminen tilapäisellä tulityöpaikalla
- Alueen siivous, suojaus ja eristäminen: Tulityöpaikalta tulee poistaa kaikki työhön kuulumaton, syttyvä materiaali, suojata kaikki syttyvä sekä tiivistettävä mahdolliset rakenteiden raot tai parhaimmillaan eristää tulityöpaikka ympäröivästä alueesta palamattomilla suojamateriaaleilla. Tämä voi sisältää hitsausverhoja, metallisia suojalevyjä tai muita palonsuojamateriaaleja.
- Paloilmoittimet ja sammutinjärjestelmät: Virheellisten hälytysten estämiseksi paloilmoitin ja sammutusjärjestelmä voidaan kytkeä pois päältä töiden ajaksi.
- Palovaaran arviointi: Ennen tulitöiden aloittamista tulee tehdä perusteellinen riskinarviointi mahdollisten palovaarojen tunnistamiseksi ja määritellään näihin tarvittavat turvatoimet.
- Alkusammutusvälineet: Tulityöpaikalla tulee olla riittävä määrä toimivia ja määräystenmukaisia alkusammutusvälineitä, kuten käsisammuttimia ja sammutuspeitteitä. Erityisesti tulityönvartijan tulee osata alkusammutusvälineiden asianmukainen käyttö tilanteen niin vaatiessa.
- Henkilöstön osaaminen: Tulitöitä suorittavien henkilöiden tulee olla asianmukaisesti koulutettuja ja heillä tulee olla voimassa oleva tulityökortti sekä ymmärrys tulityön riskeistä.
- Vartiointi: Tulitöiden aikana tulee olla jatkuva valvonta myös työn taukojen aikana. Työn päätyttyä jälkivartioinnin on jatkuttava vähintään tunnin ajan mahdollisten jälkipalojen varalta.
Tulityöhön valmistautuessa on hyvä lukea ohjeet myös yrityksen oman vakuutusyhtiön turvallisuusohjeesta, jotta kaikki tarpeellinen on otettu huomioon riskien välttämiseksi.
Tulityölupa tulee aina antaa kirjallisena
Tulityölupa myönnetään aina kirjallisena, joko sähköisesti tai paperilla. Mikäli lupa tehdään paperisena, on se kirjoitettava vähintään neljänä kappaleena ja toimitettava kaikille tulityöhön osallistuvalle. Korjaushankkeissa yksi kappale tulee osoittaa myös rakennushankkeen tilaajalle.
Tulityölupa on aina määräaikainen ja osoitettu tietylle tulityöpaikalle. Lupaan merkitään tulityön kesto sekä työssä käytettävät tulityömuodot, ja vain näitä on sallittua suorittaa kyseisen luvan myötä. Tulityölupaan nimetään myös kaikki tulitöihin osallistuvat henkilöt: tulityöluvan myöntäjä, tulityöntekijä ja tulityönvartija sekä mahdollinen tulityön jälkivartiointia suorittava.
Tulityöluvan antajan tulee ensimmäisenä selvittää ja arvioida tulityön aiheuttamat riskit ja vaarat ja määrittää niille tarvittavat turvatoimet. Turvatoimet kirjataan tulityölupaan ja ne on saatava kaikkien tulityöhön osallistuvien tietoon ennen töiden aloittamista. Tulitöitä ei saa aloittaa ennen kuin tulityön tekijä ja tulityönvartija ovat todenneet, että tulityöluvassa määritellyt turvatoimet on huomioitu ja toteutettu.
Mikäli jokin tekijä muuttuu tulityöluvan voimassaolon aikana, tulee tulityöluvan myöntäjän päivittää tulityölupa vastaamaan tehtyjä muutoksia. Tulityöluvan tulee siis olla aina ajantasainen.
Ota meihin yhteyttä, niin kartoitetaan yhdessä yrityksenne tarpeet.
Lue myös vakituisen tulityöpaikan ohjeista ja määräyksistä