16.05.2024 Blogi

Pelastussuunnitelmaan pohjautuva omatoiminen varautuminen on yrityksen kriisivalmiuden perusta

Lakot, pandemia, poikkeukselliset sääolosuhteet – erilaiset kriisit maailmalla ja kotimaassa ovat nostaneet tavanomaisimpien onnettomuustilanteiden lisäksi omatoimisen varautumisen entistäkin tärkeämpään rooliin yrityksen kuin yrityksen toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Omatoiminen varautuminen ei siis ainoastaan suojaa yrityksen resursseja ja henkilöstöä, vaan myös varmistaa, että toiminta voi jatkua mahdollisimman häiriöttä erilaisissa yllättävissä ja  poikkeavissa tilanteissa. Omatoiminen varautuminen perustuu pelastussuunnitelmaan, joka on suunniteltu ennalta ehkäisemään onnettomuuksia ja varautumaan vaaratilanteisiin. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka hyödynnät pelastussuunnitelmaa omatoimisessa varautumisessa ja turvaat organisaatiosi toiminnan jatkuvuuden myös silloin, kun jotain yllättävää tapahtuu. 

Mitä pelastussuunnitelma sisältää?

Pelastussuunnitelma on suunniteltu ennaltaehkäisemään onnettomuuksia ja varautumaan vaaratilanteisiin. Pelastussuunnitelma kattaa yleensä kaikki yrityksen kriittiset toiminnot ja on laadittu huomioiden käytössä olevien rakennusten sekä toiminnan ja muun toimintaympäristön erityispiirteet. Pelastussuunnitelmassa varaudutaan selkeiden toimintamallien avulla esimerkiksi mahdollisiin sähkökatkoihin, vedenjakelun häiriöhin, kemikaalivuotoihin ja tulipaloihin, jotka saattavat aiheuttaa suurta vahinkoa erityisesti silloin, kun ne pääsevät leviämään. Yllättävässä häiriötilanteessa nopea toiminta ratkaisee, ja silloin ennalta suunnitellut sekä harjoitellut toimintamallit ovat tarpeen.

Vaikka pelastussuunnitelma onkin pakollinen tietyntyyppisille kohteille Suomen lainsäädännössä, sen merkitys korostuu useilla toimialoilla häiriötilanteissa, joissa normaali toiminta on uhattuna: Selkeät toimintatavat ja harjoittelu auttavat toimimaan ripeästi ja rajoittamaan vahingot minimiin. Näin tilanteisiin etukäteen varautuminen säästää kalliita minuutteja silloin, kun tilanne on päällä. Hyvin suunniteltu ja ylläpidetty pelastussuunnitelma onkin siis keskeinen osa organisaation varautumista mahdollisiin häiriötilanteisiin. 

Pelastussuunnitelmasta tulee löytyä ainakin nämä:

Näin varmistavat pelastussuunnitelman ajantasaisuuden ja tehokkuuden

Pelastussuunnitelma ei sellaisenaan auta, mikäli sen sisältö ei vastaa yrityksen toimintaa, ole ajantasaista tai henkilökunta ei ole tietoinen sen sisällöstä ja ohjeista. Toiminta onnettomuustilanteissa vaatii myös osaamista ja harjoittelua. Jotta tilanteen vaatiessa pystytään toimimaan pelastussuunnitelman mukaisesti, on myös henkilöstön kouluttaminen tärkeää.

Varmista pelastussuunnitelman tehokas käyttö:

Haluatko sukeltaa syvemmälle?

Kun haluat saada kaiken hyödyn irti omatoimisesta varautumisesta, turvallisuuden asiantuntijamme opastavat sinua hyödyntämään pelastussuunnitelmaa maksuttomassa webinaarissamme. Lataa webinaaritallenne Näin hyödynnät pelastussuunnitelmaa organisaation omatoimisen varautumisen kehittämisessä täältä!