13.01.2021 Blogi

Onnistuneen sisäisen auditoinnin resepti

Sisäinen auditointi on tehokas yrityksen kehittämisen työkalu, jonka avulla yritys voi löytää onnistumisen tekijöitä monistusta varten ja nimetä kehittämiskohteita tulevalle toimintakaudelle. Sisäiseen auditointiin kannattaa siis panostaa – tästä blogista löydät vinkit ja maksuttoman työkalun onnistuneen sisäisen auditoinnin toteuttamiseen!

Sisäinen auditointi tarkoittaa yrityksen sisäisen toiminnan itsearviointia: verrataan toimintaa annettuihin ohjeistuksiin, tarkastellaan tuloksia ja analysoidaan niitä. Tulosten perusteella saadaan tärkeää tietoa siitä, mitä yrityksen toiminnassa kannattaa parantaa, jotta tulokset olisivat entistäkin paremmat.

Sisäinen auditointi tukee jatkuvaa parantamista

Sisäisen auditoinnin kokonaisvaltainen toteuttaminen on mahdollisesti jopa tärkein yksittäinen jatkuvan parantamisen menetelmä organisaatiossa, minkä takia niitä on hyvä tehdä säännöllisesti 3-vuotissuunnitelman mukaan.

Sisäisen auditoinnin avulla yritys pysyy kartalla siitä, kuinka hyvin se pystyy vastaamaan standardien vaatimuksiin organisaation eri toiminnoissa ja tasoilla. Standardien vaatimukset perustuvat ns. Demingin ympyrään, jossa suunnitellaan, toteutetaan, seurataan ja parannetaan toimintaa. 

Käytännössä sisäisessä auditoinnissa on kyse siitä, että toteutetaan erilaisia arviointeja, joissa verrataan suunnitelmia toteutukseen, tarkistetaan poikkeamien ja mittarien lukuja ja asetetaan uusia tavoitteita. Samalla myös opitaan omista ja kaverin virheistä sekä malliopitaan onnistumisista.

 

Onnistunut sisäinen auditointi vaatii avointa keskustelua

Hyvää sisäistä auditointia ohjaa kokenut toteuttaja, mutta onnistuneen auditoinnin sisällön luo prosessin sisällä ja rajalla työtä tekevät henkilöt. Parhaimmat onnistumiset löytyvät usein kipukohtien välisissä rajapinnoissa, kun löydetään yhteinen tarve parantaa toimintaa.

Sisäisen auditoinnin toteutuksessa on tärkeää muistaa, että kipukohtien käsitteleminen on helpompaa, kun niistä keskustellaan avoimesti. Vaikka vapaamuotoista keskustelua ohjataan standardeihin asetetuilla vaatimuksilla, niin sen aikana voidaan myös tarkastella havaittuja poikkeamia ja täydentää tavoitteita.

Onnistunut sisäinen auditointi tehdään yhteistyöllä

Tässä resepti, jonka avulla toteutat sisäisen auditoinnin onnistuneesti:

  1. Onnistuneen sisäisen auditoinnin toteutukseen tarvitset 50 % toteutuksen suunnittelua ja 50 % onnistuneita toimenpide-ehdotuksia arvioitavan toiminnan kehittämiseksi.
  2. Sekoita joukkoon sopiva määrä prosessin ja osaprosessin toteuttajia. Anna heille hallittu vapaus johtaa keskustelua.
  3. Ripottele päälle innostumisen siemeniä.
  4. Anna kehittämisehdotusten muhia riittävän kauan, kunnes toiminto on valmis uudelleen arvioitavaksi.

Hyödynnä maksuton työkalu sisäisen auditoinnin tekemiseen 

Olemme laatineet sinulle maksuttoman työkalun, jonka avulla tarkistat, että sisäinen auditointi etenee auditoinnin joka vaiheessa suunnitelmallisesti kohti onnistunutta lopputulosta.

Jätä yhteystietosi ja lataa ilmainen sisäinen auditointi –checklist 

Tarvitsetko apua sisäisen auditoinnin toteutukseen?

Joskus organisaatiot tarvitsevat ulkopuolista tukea arviointikäytäntöjensä suunnitteluun ja käynnistämiseen, tai ulkopuolisia silmiä havainnoimaan hyviä käytänteitä ja kehittämiskohteita. Silloin ulkopuolisen toteuttama sisäinen auditointi voi olla pieni panostus suurempaan tulevaisuuteen.

Toteutamme onnistuneen sisäisen auditoinnin puolestasi – tutustu laadun ja johtamisen asiantuntijapalveluihimme sekä ulkoistettuun päällikköpalveluumme!

Reetta Olkinuora
Toimialajohtaja (laatu, ympäristö ja työturvallisuus)
reetta.olkinuora@protect.fi