30.10.2018 Uutinen

Joakim Övermark haki johtajuuden mallia Protectilta

Päivä johtajana on valtakunnallinen kampanja, joka tuo nuoret ja johtajat päiväksi yhteen. Kampanja toteutetaan marraskuussa. Pohjanmaan kauppakamarialueella tapahtuman järjestämisestä vastaavat Pohjanmaan kauppakamari, Vaasan ja Kokkolan Nuorkauppakamarit sekä YES Pohjanmaa.

Tradenomiopiskelija Joakim Övermark tutustui maanantaina SK Protect Oy:n toimitusjohtaja Pertti Salon työhön. Ainutlaatuisen tilaisuuden mahdollisti valtakunnallinen Päivä johtajana -kampanja, jonka myötä eri alojen johtajat jakavat omaa asiantuntijuuttaan nuorille yhden työpäivän ajan. Tarkoituksena on näyttää johtamisesta kiinnostuneille nuorille, mitä tämän päivän johtaminen on käytännössä ja samalla avata tuoreita näkökulmia heidän ura- ja koulutussuunnitelmiinsa.

-Tulevaisuudessa haluan olla itsekin johtaja. Lähdin mukaan kampanjaan, jotta näen lähemmin, millaista työ todellisuudessa on, Joakim Övermark kertoo.

-Johtajuus on kiinnostanut minua lukiosta saakka. Armeijassa saatu aliupseerikoulutus vain vahvisti ajatuksiani. Myös myynti kiinnostaa kovasti, ja sitä työtä tässä opintojen ohella jo teenkin.

Yritysturvallisuuden asiantuntijayritys Protectia johtava Pertti Salo toteaa, että itse hän ei vielä 22-vuotiaana tiennyt haluavansa johtotehtäviin.

-Perustin yrityksen vuonna 2001, ja toimitusjohtajaksi minut nimitettiin 2008. Sitä ennen työskentelin palomiehenä, sairaankuljettajana ja vuoromestarina. Työnkuvan muutos lähti itselläni liikkeelle siitä valtavasta harmituksesta, kun huomasin, että niin moni onnettomuus olisi ollut estettävissä. Oivalsin, että elämäntehtäväni on onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä. Olen siis ennemmin ajautunut johtajaksi kuin määrätietoisesti tavoitellut sitä.

Nöyryyttä ja muita hyviä vinkkejä

Joakim Övermarkin ja Pertti Salon päivä johtajana piti sisällään muun muassa viikkopalaverin, sopimuksen allekirjoitustilaisuuden, asiakaskäynnin sekä monia keskusteluita. Centriassa toista vuotta opiskeleva Övermark oli päivän antiin tyytyväinen.

-Kyllä kannatti lähteä mukaan. Päivä on vahvistanut omia ennakkoajatuksiani johtajan työpäivästä, hän hymyilee.

Vaan millaista johtajan työ nykyään todella on? Pertti Salo tiivistää oman johtajuutensa sanoihin palvelu ja tiimityöskentely.

-Puolet työajastani on asiantuntijatyötä. Teemme samoja tehtäviä kaikki, toki jokaisen osaaminen ja ajankäyttö huomioiden. Minä näen, että nykyajan johtaminen on esimerkillä johtamista. Johtajan tehtävä on myös luoda asiantuntijoille mahdollisimman hyvät edellytykset ja olosuhteet tehdä omaa työtään.

Protectin myyntijohtaja Jan Herranen lisää, että tämän päivän johtajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on tunneäly.

-Ja nöyryys. Johtajakaan ei tiedä kaikkea, ja siinä on viisauden ydin.

Jos nuoren tradenomiopiskelijan ajatuksia rikastivat päivän mittaan saadut uudet kokemukset ja keskustelut, ilman saalista ei jäänyt toimitusjohtajakaan. Asiakkaan luo Pietarsaareen ajellessa oli hyvä jutella muun muassa siitä, mitä tämän päivän nuoret ajattelevat työstä. Millainen työpaikan tulisi olla, jotta nuori olisi valmis sitoutumaan?

-Työpaikka ei saa olla sellainen, jonne pitää raahautua joka aamu. Työn pitää olla aidosti kiinnostavaa. Sillä tavalla se myös motivoi eteenpäin, Joakim Övermark tiivistää.