13.01.2017 Blogi

Kyrö Distillery jalosti vanhan meijerin nykyaikaiseksi ja turvalliseksi tislaamoksi

Kotimaisesta rukiista valmistetut gini ja viski ovat tehneet Kyrö Distillerystä yhden kuumimmista suomalaisista menestystarinoista. Tarinassa keskeinen rooli on Kyrönjoen rannalla sijaitsevalla Isonkyrön vanhalla osuusmeijerillä ja sen kunnostamisella moderniksi sekä turvalliseksi tuotantolaitokseksi tislaamoineen ja monine muine tiloineen.

Kyrö Distillery Companyn tislaamonjohtaja Miko Heinilä on yksi yrityksen perustajista ja omistajista. Hänen kotitilansa sijaitsee osuusmeijerin naapurissa noin 8 km päässä, ja Heinilä asuu nykyisin joen vastakkaisella rannalla. Hänen mukaansa vuonna 1908 rakennetulla meijerikiinteistöllä on useita tarinoita.

Kyrönmaan Osuusmeijerin aikana rakennuksessa kehitettiin suomalaisten hyvin tuntema Oltermanni-kermajuusto. Juuston saaman suosion seurauksena meijeriä laajennettiin useita kertoja, josta tänä päivänä muistuttaa kiinteistön modulaarinen rakenne.

Osuusmeijerin tarinan päätyttyä meijerissä toimi vuosia Kyrönmaan Juustomestarit, joka puolestaan tunnettiin Julius- ja Julia- terveysvaikutteisista juustoistaan sekä silloin ainutlaatuisesta savujuustostaan.

—Vuonna 2013 meitä saapui paikalle viisi nuorta miestä katsomaan komeaa rakennusta todetakseen, että meijerissä pitäisi olla tislaamo. Olimme nimittäin edellisvuonna saunaillassa päättäneet ryhtyä valmistamaan rukiista viskiä ja giniä, Heinilä kertoo.

Kyrö Distilleryn toiminta sai täysin uudet mittasuhteet kesällä 2015. Tuolloin Kyrön Napue-gini valittiin maailman parhaaksi giniksi alan vuotuisessa merkkitapahtumassa International Wine and Spirits-kisassa Lontoossa. Sen lisäksi yhtiön tynnyrissä kypsytetty Koskue-gini voitti samassa tapahtumassa kultaa.

Ratkaisuja henkilöstön ja liiketoiminnan turvaamiseksi

Tislaamo valmistui huhtikuussa 2014. Tuossa vaiheessa tislaamolla oli käytössään noin 100 neliötä, mallasvarastolla 60 neliötä sekä laboratoriolla ja tynnyrivarastolla 80 neliötä. Ensimmäisen vuoden tuotanto oli yhteensä noin 4 800 pulloa, kun se vuonna 2016 oli kasvanut jo lähes 350 000 pulloon.

—Lähtiessämme kunnostamaan meijeriä meidän tarpeisiin, kiinteistö oli varsin karussa kunnossa. Tuosta vaiheesta olemme edenneet pala palalta niin, että alussa meillä oli muutama erillinen tila, joissa sijaitsi esimerkiksi tislaamo. Aika pian lisätilaa tarvittiin tynnyrivarastolle ja pullotukselle, ja tuotannon kasvaessa moneen muuhunkin tarpeeseen.

Vuoden 2016 aikana valmistuivat 100-neliöinen uusi ginitislaamo sekä 400-neliöinen pullotustila. Vuoden lopulla yläkerrassa remontoitiin 400-neliöistä tilaa muun muassa toimistoksi.

Sen lisäksi että remontoitavaa on riittänyt, meijeri oli rakennusmääräyksiltään oman aikansa lapsi. Kyrö Distillery on jalostanut kokonaisuutta teolliseen tuotantoon, johon liittyvät myös palavat nesteet.

—Olemme halunnut tehdä asiat tarkasti, koska emme halua laiminlyödä turvallisuutta missään tilanteessa. Meille on tärkeää suojata sekä ihmiset että liiketoiminta. Emme kuitenkaan tunteneet turvallisuuteen liittyviä ratkaisuja, jonka takia halusimme Protectin mukaan asiantuntijaksi.

Liikkeelle lähdettiin pelastussuunnitelmalla ja räjähdyssuojausasiakirjojen laatimisella. Alusta saakka apuna on luonnollisesti ollut PRO24-järjestelmä, jonne kaikki tiedot on tallennettu.

Matkan varrella eteen tuli uusia viranomaisvaatimuksia, jotka puolestaan edellyttivät entistä yksityiskohtaisempia lausuntoja ja selvityksiä. Koska tiloissa valmistetaan alkoholia, tarvittiin muun muassa räjähdyspainelaskelmat.

—Protectin verkostojen kautta löytyi alan suomalainen asiantuntija, joka tällaisen laskelman voi tehdä. Parin viikon työn tuloksena hän totesi, että meidän prosesseilla ja meidän käytössä olevissa tiloissa räjähdystä ei voi tapahtua. Tämä oli tietenkin meille huojentava tieto, Heinilä kertoo.

Toiminnan luonne on huomioitu muissakin turvallisuusratkaisuissa, kuten sammutuskalustossa. Vaahtosammuttimien sijasta hankittiin hiilidioksidisammuttimet, jotka eivät käytettäessä vahingoita arvokkaita tislauspannuja.

—Suomessa ei ole juurikaan tehty tislaamoita, minkä takia siihen liittyvää rakentamisosaamista löytyy aika vähän. Sen lisäksi kiinteistön modulaarisuus on asettanut omat haasteensa. Protect on ollut meille tärkeä kumppani, koska he ovat ymmärtäneet myös bisneskriittisyyden. Sen ansiosta asiat ovat edenneet rivakasti ja joustavasti silloin, kun siihen on ollut tarve.

Heinilän mukaan rakentamista riittää jatkossakin. Toimistojen lisäksi uutta tilaa on valmistumassa muun muassa laboratoriolle, ravintolalle, kokouskäytölle sekä kuivavarastoinnille.

Lisätiedot

Miko Heinilä

Kyrö Distillery Company

miko@kyrodistillery.com

+358 40 8349 835

 

Pertti Salo

SK Protect

pertti.salo@protect.fi

+358 44 0665 916